Zdenko Mesarić: Garaža

100,00 kn

Zdenko Mesarić, rođen je u Zagrebu na novu Godinu 1977. Diplomirao je novinarstvo, radio u sportskim redakcijama, a danas radi u obiteljskom biznisu s medicinskom opremom.

“Eksperimentalno turističko naselje” nudi raznovrsnu i bogatu ponudu eutanazije i tretmana tijela nakon smrti. U okolici naselja, u kasti lokalaca kojima je zabranjeno slobodno kretanje i kontaktiranje s turistima, živi devetogodišnji Binat. Jedini način da se Obitelj iščupa iz svog okruženja Otac vidi u Binatovoj karijeri u extreme fightu. Devetogodišnjak odlazi u Garažu, tamo dobiva ime Kliješta, bori se s Dželatom, Damom, Kepecom, Biblijom…

Prvi roman Zdenka Mesarića Garaža već svojim naslovom kao da reži i upozorava, a spisateljskom samokontrolom i umijećem zapanjuje: potresan, mračan, hladan, sizifovski – on je cigla u želucu, ispitivanje granica boli i Tijela. Vjerojatno se radi o najšokantnijem i najmučnijem romanu, objavljenom, barem kod nas, zadnjih dosta godina, o romanu koji se uzima na vlastitu odgovornost i koji čitateljsku i ljudsku odgovornost zahtijeva i provocira. Naime, svijet stvoren ovim romanom je svijet prijeteće bliske budućnosti u kojoj su elementarni humani i socijalni obziri zgaženi u galopu profita, i to temeljito, na svim razinama: društvenoj, obiteljskoj, individualnoj.

Sve teme i motivi romana – eutanazijski turizam, gladijatorske borbe pod krinkom sporta, obiteljsko nasilje, eksploatacija djece, pedofilija, socijalna cementiranost i zapuštenost – već danas postoje, a trendovi njihova razvitka ne daju razloga za optimizam, pa je utoliko Garaža roman o budućnosti koja se već događa i traži odgovor.

Čitatelju, ako si hrabar ući ćeš unutra, u Garažu.

Autor: Zdenko Mesarić
Izdavač: Algoritam, Zagreb
Izdanje: prvo / first
Godina: 2007
Uvez: meki
Format: 13x18
Stranica: 130
Potpis: autor