Ivan Pl. Zajc i ostali, potpisi: Zbirka pjesama W.A. Mozart

2.000,00 kn

Potpis Ivana plemenitog Zajca ( uz njegov nalaze se potpisi još tri osobe, također iz glazbenih krugova). Dragutin Stjepan Zajc, poznatiji kao Ivan pl. Zajc, hrvatski skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog, rođen 1832. godine u Rijeci.

Školovao se u Milanu, gdje je na Konzervatoriju studirao od 1850. do 1855. godine. Povratkom u Rijeku prihvatio je mjesto dirigenta i koncertnog majstora Gradskog kazališnog orkestra, a poučavao je i gudačke instrumente u Filharmoničkom društvu. Godine 1862. odlazi u Beč, gdje se uspješno bavi pisanjem opereta.

Već od prve operete Momci na brod (Mannschaft am Bord) Zajc je imao veliki uspjeh kod publike, što su sljedeće operete samo potvrdile. U Beču je napisao i svoje prve skladbe na hrvatski tekst, a među njima treba istaknuti rodoljubni zbor U boj (1866) koji će kasnije uvrstiti u operu Nikola Šubić Zrinjski.

Godine 1870. došao je u Zagreb, gdje je postao ravnatelj i dirigent prve stalne hrvatske opere te ravnatelj glazbene škole Glazbenog zavoda. Operu je vodio do 1889., tj. do njezinog prvog ukidanja, a školu do umirovljenja. U Operi je proveo temeljitu reorganizaciju i znatno pridonio osposobljavanju izvođačkog ansambla, koji je pod njegovim vodstvom u 19 godina izveo oko 50 opera i desetak opereta.

Zajc nije samo utemeljitelj hrvatske opere kao umjetničke ustanove već je opernu umjetnost u Hrvatskoj obogatio i u stvaralačkom smislu; naime, do njegova je dolaska u Zagreb bila izvedena samo jedna hrvatska opera - Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog.

Zajčev skladateljski opus vrlo je bogat, a njegova rukopisna ostavština ima više od tisuću jedinica građe.

Umro je Zagrebu 16. prosinca 1914.

Autor: Ivan Pl. Zajc i ostali, potpisi
Izdavač: Zemaljski glazbeni zavod, Zagreb
Godina: 1870
Uvez: tvrdi
Format: 19x28
Stranica: 66
Potpis: autor