Grupa Mi: Fotografija s potpisima / signed photo

250,00 kn

Spajanjem šibenskog VIS-a Magneti (basist Siniša Škarica i bubnjar Nikica Šprljan), prvog rock sastava u Dalmaciji, i tinejdžerske skupine Mjesečari (orguljaš i pjevač Neven Mijat, gitarist Mirko Vukšić i saksofonist Aljoša Gojanović) 1966. nastaje jedna od najpopularnijih skupina - Mi. Nakon uzastopnih angažmana u zagrebačkom Studentskom centru krajem 60-ih godina prošlog stoljeća popularna šibenska grupa dobila je kultni status omiljene zagrebačke skupine naglašenog dalmatinskog i američkoga južnjačkog akcenta.

Tomu je najviše pridonosio lead vokal Neven Mijat, zvan Fićo, i pojačana puhačka sekcija (s trubačem Joškom Krnčevićem i saksofonistom Slavenom Bebanom). Upravo njegov glas žanrovski je odredio repertoar grupe Mi od Raya Charlesa, Jamesa Browna, Otisa Reddinga i drugih. Ipak, jedan od najvećih hitova grupe Mi bio je Bam bam ba ba lu bam, čiji je autor Neven Mijat, a poznate su i La la la, Jednog od ovih dana i druge. Grupa Mi je potkraj 1971. godine prestala s aktivnim svirkama, ali su se u kolovozu 2001. opet okupili na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku, a godinu dana kasnije ispred šibenske katedrale sv. Jakova ponovno zasvirali na nezaboravnom solističkom koncertu Poziv na ples.


Na vrhuncu popularnosti snimaju za Jugoton (današnji Croatia Records) tri singla: Dijana/Sjećanja, Bam bam baba lu bam/Ljubav ti više nije tako važna i La la la/Jednog od ovih dana. Godine 1969. u kategoriji pop grupa - prema anketi zagrebačkog tjednika za glazbu, kulturu i umjetnost mladih Pop Express - osvajaju prvo mjesto ispred beogradskih sastava Korni grupe i Silueta, a 1970. u glasovanju beogradske Mladosti zauzimaju treće mjesto iza Korni grupe i sarajevskog Pro Arta.

Autor: Grupa Mi
Format: 15x10
Stranica: 1
Potpis: autor