Gorki Žuvela: Latentno / Latent

46,00 €

Gorki Žuvela, katalog za izložbu iz 2007. godine, Galerija Madrigal Šibenik. Tekst ( engleski i hrvatski jezik) Marija Gattin. Grafičko oblikovanje Viktor Popović. Naklad 400 primjeraka. Katalog, preklopni, sadrži i dvanaest reprodukcija izloženih na ovoj izložbi.

Žuvela, inače redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu, ovaj se put predstavlja sa šesnaest slika realiziranih tehnikom sabbiato, kojom se postupkom drippinga (kapanja) slika stvara akrilikom pomiješanim s finim bijelim pijeskom. Sva izložena djela nose isti naziv Latentno, kojima je umjetnik pridodao još i određeni broj i slovnu karticu za boju. Marija Gattin, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, na otvaranju izložbe je kazala:
- Slike sam prvi put vidjela na monitoru i izgledale su mi kao imitacija kompjutorskog svijeta. Ali ono što ih čini pravim slikama su vrijeme, mir i predanost koje je umjetnik uložio u procesu stvaranja.
Čini se da umjetnik koji ih je sporo stvarao on nas zahtijeva da ih sporo gledamo. Izabrao je mir i kontemplaciju, a to traži i od nas - kazala je Marija Gattin.
Izložena djela nastala su u razdoblju od 2001. do 2003. godine, a ciklus Latentno Gorki Žuvela prvi put predstavlja javnosti u ovoj postavi:
- Slikao sam tako da sam bojom uvodio red kroz svijest o nečemu što je latentno, a premda to nije presudno, kazat ću da sam radio s pijeskom s Biševa. Ovo je slikarstvo koje izlazi iz ovovremenskog iskustva, a iskustvo se uvijek naslanja na drugo iskustvo. Uvijek je problem u tom nastavljanju, u onome u čemu ja nastavljam samog sebe. Čini mi se da je to pitanje prema samom sebi, tj. jedan napor da se ta projekcija pitanja dogodi u obliku ovog reda, odnosno ovih slika - kazao nam je Žuvela.
Prema umjetnikovim riječima, slika je zapravo nešto u što ne možemo sumnjati. Možemo sumnjati u sebe, u prošlost koja nas tako bitno određuje u svim graničnim istinama i slojevima s kojima se svakodnevno odlučujemo za opstanak, ali u sliku nikada.

Gorki Žuvela (Našice, 1946.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1971. u klasi Miljenka Stančića. Pripada prvoj generaciji umjetnika nove umjetničke prakse (1966-1978). Izrađuje slike, objekte i instalacije u prostoru. Bavi se grafikom i grafičkim oblikovanjem plakata.

Autor: Gorki Žuvela
Izdavač: Galerija madrigal. Šibenik
Izdanje: prvo / first
Godina: 2002
Uvez: tvrdi
Stranica: 20