Antun Maračić: Lokrum

60,00 €

Predgovor Evelina Turković. Grafičko oblikovanje Tomislav Turković. Prijevod na engleski Graham McMaster. 

Naklada 300. Zadnji primjerci u prodaji. S potpisom autora.

Snimati otok znači gotovo camusovski suočiti vlastitu samoću sa samoćom otoka. Znači pratiti vrijeme jednog prostora i oblika koji se neprekidno mijenjaju, istodobno ostajući istima, i mjeriti ga s vremenom vlastita života.

Snimajući pet godina Lokrum Antun Maračić nevjerojatnom je ustrajnošću pratio mijene jednog prostora izvevši jedinstvenu likovnu akciju za koju je ovjenčan Vjesnikovom likovnom nagradom Josip Račić za 2004. godinu. Na stotinama snimaka u središtu kadra uvijek je isti prizor, koji na jednakoj udaljenosti funkcionira kao žarište pogleda. Fotograf nikada ne mijenja kut gledanja, kadar je određen poklapanjem središta tražila sa sredinom motiva, kako ističe Evelina Turković u predgovoru foto-monografije Lokrum, i u njega je ušlo onoliko okolnog prostora koliko to dozvoljavaju granice širokokutnog objektiva.

Otok kao središte zbivanja ujedno je pratitelj života snimatelja. Pomoću njega on svoje biće izlaže usporenom tijeku vremena, mijenja se uz njega, živi uz oblake i vjetar koji ga oplakuju. Neutralni pejzaži postaju najosobniji dnevnik vlastita postojanja, najprije autorov, a potom i svakoga drugoga koji se odluči na savršeno bezrazložan proces gledanja-sebe-gledanja.

Autor: Antun Maračić
Izdavač: Meta, Zagreb i SebastianArt
Izdanje: prvo
Godina: 2004
Uvez: meki
Format: 24x20
Stranica: 126