Zoran Feric: Djeca Patrasa

100,00 kn

Pripovedanje Zorana Ferića u Djeci Patrasa praznik je jezičke i asocijativne inventivnosti, stalno klizanje granicom stvarnog i mogućeg, istinitog i pričinjenog. Posebno je to važno stoga što Ferić nema nikakvu drugu ambiciju do da nam ispriča priču o životnim zgodama jednog veselog paćenika kakvih je na hiljade oko nas, i kakvi smo i mi sami, različitog samo u tome što je odlučio da pređe granicu sopstvenih snatrenja te oproba i ostvari ono što kod sredovečnika ostaje u cenzurisanom posedu najintimnije muške fantazije. Ferićeva opsesija bolešću, vidna u manjoj ili većoj meri u svim njegovim pričama i romanima, a bolest je uvek znak simboličkog prisustva smrti u svakom trenutku žive svesti, ovde dobija gotovo metafizičku snagu, pri tom neodoljivo, fatalno privlačnu, sa neizbežnim novelističkim, melankoličnim akordom na samom kraju.

Zoran Ferić rođen je 1961. u Zagrebu. Diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao profesor hrvatskog jezika i književnosti u gimnaziji u Zagrebu te redovito objavljuje kolumnu u časopisu Nacional. Jedan je od najčitanijih suvremenih hrvatskih autora.

-Mišolovka Walta Disneya, zbirka priča, 1996. (prevedeno na slovenski i njemački)
-Quattro stagioni, izbor priča, 1998. (s Miroslavom Kišem, Borisom Perićem i Robertom Mlinarcem)
-Anđeo u ofsajdu, zbirka priča, 2000. (prevedeno na slovenski i njemački-nagrada Jutarnjeg lista i nagrada Ksaver Šandor Gjalski
-Smrt djevojčice sa Žigicama, roman, 2002.
-Djeca Patrasa, roman, 2005.
-Otpusno pismo, kolumne, 2005.
-Simetrije čuda; sabrana proza, 2007. (uključuje Mišolovku Walta Disneya, Anđela u ofsajdu, Smrt djevojčice sa Žigicama i Djecu Patrasa)

Autor: Zoran Ferić
Izdavač: Profil, Zagreb
Izdanje: prvo / first
Godina: 2008
Uvez: meki
Format: 14x19
Stranica: 186
Potpis: autor