Radovan Ivsic: Crno i crno

150,00 kn

Sabrane pjesme, 1940-2002. Likovna oprema Ivan Picelj. Urednica Jelena Hekman. Prvo hrvatsko izdanje sabranih pjesama Radovana Ivšića donosi kvantitativno skroman ali prema mjerilima pjesništva i same umjetnosti te po svojemu književnopovijesnom značenju i vrijednosti — antologijski opus.

Nastale bez uzora i izvan uobičajenih modernističkih kalupa, u apsolutnoj slobodi umjetnička stvaranja, Ivšićeve su pjesme heretički, avangardno-nadrealistički artizam bez premca u hrvatskoj književnosti, artizam koji se razvijao onkraj svih poznatih, standardnih i pomodnih pjesničkih uzusa i naširoko prakticirane uporabe pjesništva i umjetnosti u društveno-ideologijske svrhe. Radovan Ivšić (Zagreb, 1921), dvojezični, hrvatsko-francuski pjesnik i dramatičar, hrvatski subverzivni klasik (Žarko Paić), većinu je života proveo u inozemstvu, točnije u Parizu, gdje se 1954., nakon zabrana izvođenja i objavljivanja njegovih djela u NDH i Jugoslaviji nastanio, upoznao i surađivao s Bretonom i ostalim najvažnijim francuskim i europskim nadrealistima.

Autor: Radovan Ivšić
Izdavač: Matica hrvatska, Zagreb
Izdanje: prvo / first
Godina: 2003
Uvez: meki
Format: 14x20
Stranica: 266

Customers who bought this item also bought

Radovan Ivsic: Zapamtite ovo, dobro sve zapamtite

Ovi zapisi Radovana Ivšića donos samo ključne događaje vezane uz razvoj njegova puta od zagrebačke osame do djelovanja u nadrealističkom pokretu, s osobitim naglaskom na prijateljstvo s Bretonom. Na tom putu posebnu ulogu imala je i Annie le Brun, koja je
140,00 kn