Nenad Stipanic: Odlicno je baviti se kriminalom

100,00 kn

Nenad Stipanić rođen je 1973. godine u Senju, živi u Zagrebu. U životu je radio sve i svašta, bio je zaštitar, turistički vodič, šljaker, izbacivač po diskotekama i kasinima, tjelohranitelj, vlasnik galerije. Priče je do sada objavljivao u Quorumu, Književnoj Rijeci, Libri liberi, Novom Varaždincu, III programu Hrvatskog radija, u knjizi Ekran priče 02. a kriminalističke radiodrame na II programu Hrvatskog radija.

Zbirka priča Odlično je baviti se kriminalom (priče nezaštićenog svjedoka) Nenada Stipanića čim je počnete čitati otet će vas iz omiljene fotelje i ubaciti u zagušljivi gepek, provozati krivinama hrvatskih 90-ih godina prošlog stoljeća i izručiti sretne – jer ste preživjeli i jer ste se pri tom još i smijali – i promijenjene u svakidašnjicu u kojoj ćete, odjednom prodorniji, vidjeti repove i čuti eksplozije 90-ih.

Stipanićev nezaštićeni pripovjedač stalno pleše na rubu i tupom zubu zakona, bavi se kamatarenjem, reketarenjem, utjerama, ali “ne radi drogu i oružje“, u nuždi izigrava i detektiva i profesionalno zaštitari – čuva Papu i rock-zvijezde – još k tomu romantično voli svoju malu… Kreće se, dakle, u milieu koji smatra da je jedina ulaznica za ovozemaljski raj – politika ili gangsteraj, legalizacija ilegalnog, prevođenje podzemlja u elitu. Priče nastale u tom milieu kolateralni su proizvod rata, visoke politike i niskih strasti, svega onoga što bismo mogli nazvati cro-teskni realizam i podzemna nadgradnja. Stipanićeve priče udaraju direkt u pleksus, ostavljaju bez zraka i izazivaju intenzivnu mučninu, a onda bujicama vitaliteta, optimizma i stanovite zanesene i zanosne naivnosti crnjak života, razočarenje i umor nadvladavaju uz humor. A ima u njima i seksa.

U prozi Nenada Stipanića u Hrvatskoj se susreću Charles Darwin, Quentin Tarantino i Vjenceslav Novak.

Autor: Nenad Stipanić
Izdavač: Algoritam, Zagreb
Izdanje: prvo
Godina: 2008
Uvez: meki
Stranica: 157
Potpis: autor