Igor Zidic: Slika i vrijeme: Edo Murtic

20,00 €

Prvi objavljeni svezak iz novopokrenute Ex librisove edicije Slika i vrijeme u potpunosti je opravdao očekivanja i posvjedočio da autor serijala, Igor Zidić, svojom znanstvenostručno utemeljenom interpretacijom, uz fenomenološke uvide u ikonografsku mrežu koju je slikar isprepleo svojim mediteranskim rukopisom, ostvaruje toliko potrebnu poveznicu slikara sa svojim vremenom. 

Za razliku od Trebotićeva mediteranskog ikonografskog odčitavanja, Murtićeva slikarska kozmopolitska pozicija umnogome je složenija i zahtjevnija u analitičkoj prosudbi. Ali ne i za Zidića, koji nije samo povjesničar umjetnosti i književnik, nego i respektabilan likovni kritičar (autor i Murtićevih dviju retrospektiva i više samostalnih izložbi), potom uvaženi komparativist, što mu u konačnici omogućuje širi analitički kontekst u kojem nema mjesta za ponavljanje uvriježenih stereotipa, nego novim kritičkim čitanjem pred nama i u ovoj prilici uspješno rastvara slučaj Murtić. 

Vrhunsko stručno znanje, uz dugogodišnje iskustvo u čitanju i kritičkom promišljanju likovnoga i književnoga jezika, čine ovog autora neupitnim autoritetom, a njegove rukopise nadasve korisnima i poticajnima za mnoge buduće istraživače ili likovne kritičare. Zato nas nimalo ne treba čuditi što su Zidićevi rukopisi uvijek drukčiji od poznatih nam kritičkih promišljanja drugih o istom, pa nerijetko s pravom postaju korisnim, edukativnim štivom i izvan najuže struke. Popratni likovni materijal samo je ilustracija autorovih uspostavljenih teza.

Autor: Igor Zidić
Izdavač: Ex libris, Zagreb
Izdanje: prvo
Godina: 2013
Uvez: meki s klapnom
Format: 16x21
Stranica: 310