Chinua Achebe: Svijet se raspada

100,00 kn

Out of print. 

Prijevod Marko Maras. 

 Okonkwo je najveći živući hrvač i ratnik Umuofije, skupine sela plemena Ibo. Njegova slava širi se diljem zemlje kao šumski požar kada puše harmatan. Ugled i poštovanje u svome rodu stekao je teškim i napornim radom. No kada slučajno ubije čovjeka iz istoga roda, svijet se počinje raspadati.

Vrativši se iz progonstva, zatječe u svome selu kršćanske misionare i kolonijalne upravitelje. Temelji njegova svijeta polako se urušavaju te mu ne preostaje ništa drugo nego srljati u tragediju. 

Klasik u svakome pogledu, ovaj moćan i lucidno ironičan roman promijenio je afričku i svjetsku književnost, te prvi puta omogućio da Afriku vidimo očima crnog čovjeka. A taj je prikaz iskren i samokritičan. Objavljen 1958. godine, prodan u više od deset milijuna primjeraka i preveden na pedeset svjetskih jezika, "Svijet se raspada" ostaje i danas uzbudljiva pripovijest o ponosnom i nemoćnom čovjeku koji svjedoči propasti svojega naroda.

Chinua Achebe nigerijski je romanopisac i pjesnik rođen 1930. godine u Ogidi. Školovao se na Državnom sveučilištu u Umuahiji te na Sveučilištu u Ibadanu u Nigeriji, a diplomirao je u Londonu. Književnu karijeru započeo je 1950. godine te je bio jedan od najvažnijih predstavnika novoga književnog vala koji se oslanjao na usmenu tradiciju plemena i urođenika. 

Napisao je više od dvadeset knjiga - romana, novela, eseja i zbirki pjesama - a najpoznatiji ostaje po romanu prvijencu "Svijet se raspada", najčitanijoj knjizi u povijesti afričke književnosti. Slijede romani "No Longer at Ease" (1960.) i "Arrow of God" (1964.) koji povezani tematikom i likovima čine tzv. „afričku trilogiju“.

Chinua Achebe dobitnik je brojnih počasnih doktorata i književnih nagrada, kako za pojedinačna djela tako i za sveukupno stvaralaštvo, od kojih se ističe prestižna nagrada International Man Booker 2007.

U brojnim pokušajima zbrajanja i oduzimanja književne povijesti, "Svijet se raspada" jedan je od sto najboljih i najvažnijih romana 20. stoljeća.

Autor: Chinua Achebe
Izdavač: Novela
Izdanje: prvo/first
Godina: 2009
Uvez: meki s klapnom
Format: 14x21
Stranica: 200