A Kolcsonos Hatasok korei/ Circles of Interference

20,00 €

Katalog izložbe u izdanju Muzeja Kassák i Instituta za istraživanje avangarde, na 212 stranica, na engleskom i mađarskom jeziku, uz eseje Feđe Vukića i Vidosave Golubović, uvodnike Edit Sasvári i Branka Franceschija, uz reprodukcije radova i publikacija u boji, donosi opširne životopise svih predstavljenih umjetnika, te povijest izloženih avangardnih časopisa. Dvojezični katalog, engleski i mađarski jezik.

Izložba Krugovi interferencije organizirana je kroz suradnju Kolekcije Marinko Sudac, Muzeja Kassák i Instituta za istraživanje avangarde, s polazištem na razmjeni i suradnji časopisa i uredništva MA i Zenit, dvaju najznačajnijih avangardnih revija u regiji početkom 1920-tih. Izložba zahvaća fenomen umreženosti i širenja avangardnog pokreta i estetike konstruktivizma koji su u međuratnim dekadama snažno i plodonosno obilježili kulturni prostor regije. Predstavljene umjetnine i dokumentacija u potpunosti su izabrani iz fundusa Kolekcije Marinko Sudac, s ciljem da se javnosti i stručnjacima ukaže na visoku umjetničku razinu zanemarene baštine povijesnih avangardi i nedovoljno poznate poveznice kojima su se radikalna umjetnička praksa i estetika konstruktivizma razvile u presudni utjecaj na umjetničku praksu druge polovice XX stoljeća.

Uz specifičan rakurs i interpretaciju dinamične umjetničke razmjene između mađarskih i domaćih umjetnika, posebnost izložbe je i u tome što su po prvi put u inozemstvu predstavljeni radovi Travelera i Ivane Tomljenović Meller. Predstavljeni umjetnici (abecednim redoslijedom): Dragan Aleksić, Csuka Zoltán, Ivan Gol, Kassák Lajos, Ivana Tomljenović Meller, Ljubomir Micić, Marijan Mikac, Farkas Molnár, Branko Ve Poljanski, Bortnyik Sándor, Boško Tokin, Traveleri (Josip Seissel /Jo Klek, Miho Schön, Čedomil Plavšić)

Časopisi i edicije: MA, Zenit, Út, Munka, Dada-Jok, Dada Tank, 100%, Dokumentum, Svetokret, Kinofo

Tiskano u 400 primjeraka.

Autor: Branko Francesechi & Csilla E. Csorba, urednici
Izdavač: Kassak Museum & Institute for the Research of Avant-garde, Budapest & Zagreb
Godina: 2012
Uvez: tvrdi
Stranica: 216