Branka Hlevnjak i Rhea Ivanus: Hrvatska antiratna fotografija

100,00 kn

Ratna fotografija u užem smislu riječi, kakvom se bavi ova knjiga, je antiratna poruka. Ona je po svojim modelima uvijek subkulturna. Lica u prvom planu su uplašena djeca, očajne žene, umirući muškarci, ranjenici, bezimena vojska, trupla bez identiteta, jednom riječju ljudi žrtve. Žrtve svjetskih voda i njihovih scenarija za događanja koja nisu u potpunost! izbor širokih masa. Na ratištima nema političara. Ratna fotografija je podkulturni protest protiv dominantne (vojne) kulture koja ga je nametnula.

HINA: Branka Hlevnjak i Rhea Ivanuš autorice su danas predstavljene knjige "Hrvatska antiratna fotografija" koja na nešto više od 200 stranica donosi fotografije o Prvome i Drugome svjetskom ratu te o Domovinskom ratu, među kojima su neke prvi put javno objavljene.

Knjiga počinje i završava tekstovima fotografa koji su prošli Prvi svjetski rat i Domovinski rat - Vojničkim predgovorom potpukovnika Stjepana Sertića iz 1936., a završava odlomcima iz knjige "Dnevnici smrti" fotografa Zorana Filipovića iz 1991.

Knjiga je slojevita jer donosi i biografije autora koji nisu svjedočili samo fotografijama, nego i svojim životima, rekla je povjesničarka umjetnosti Maša Štrbac.

Knjigu smatra "pitkim i razumljivim štivom" u kojemu nema mimohoda i veličanja vladara, a izložene su samo potresne fotografije, donekle čak i ružne. Istaknula je fotografije pogubljenja Rade Končara 1942. te predaje i strijeljanja zarobljenih njemačkih vojnika 1944. u Kninu, dodajući da slike ubojstava iz Drugoga svjetskog rata, iako smo svakodnevno zasuti fotografijama iz crnih kronika, nisu izgubile na snazi.

Objavljene su fotografije Vere Nikolić Podrinske, Danila Žagara, Milana Radeja, Stjepana Sertića, Državne fotografske službe NDH, Fotografske službe NOB-a te fotografska ostavština Milivoja Jambrišaka.

Tu su, među ostalima, i fotografije Ljudevita Griesbacha, Ivan Softe, S.M. Štedimlije, Elvire Kohn, Vladimira Bakarića i fotografa iz Domovinskog rata Pave Urbana, Branimira Butkovića, Gorana Pichlera, Bože Vukičevića, Romea Ibriševića, Željka Gašparovića, Gorana Vujića i Zorana Filipovića.

Mogu se vidjeti fotografije o ulasku Nijemaca u Zagreb 1941., ulasku partizana u Zagreb 1945., pravoslavni Božić u Zagrebu 1942., ratni rovovi iz 1915., raskuživanje iz 1944. i dr.

Želimir Koščević napominje kako su fotografije za knjigu autorice prikupljale po arhivama, muzejima, privatnim zbirkama i albumima.

Istaknuvši kako u Hrvatskoj nema profesionalne ustanove koja čuva, skuplja i prezentira foto-baštinu, staru gotovo 180 godina, pozvao je kulturne vlasti da se za nju pobrinu, jer je to pitanje "bazične kulture".

Autor: Branka Hlevnjak i Rhea Ivanuš
Izdavač: Udruga za promicanje oblikovanja i umjetnosti
Izdanje: prvo/first
Godina: 2008
Uvez: meki
Format: 1420
Stranica: 224